Suomen katoille asennetaan päivittäin uusia aurinkosähköjärjestelmiä. Aurinkopaneelit ovat todella suosittuja ja ne ovat myös yleistyneet todella nopealla tahdilla. Yleistymiseen on tietysti omat syynsä, kuten kallis sähkön hinta, ympäristöystävällinen ajattelumaailma sekä energiaomavaraisuuden parantaminen.
Onko kattosi valmis aurinkosähkölle?
Vesikaton tärkein tehtävä on suojata taloa ja sen rakenteita vaihtuvilta Suomen sään vaikutuksilta. Sen takia olisi järkevää ennen aurinkojärjestelmän asentamista tutkia ja tietää vesikaton tämänhetkinen kunto. Katon nykyinen kunto selviää helposti ammattilaisen tekemän kattokuntotarkastuksen avulla. Tarkastuksessa tarkistetaan vesikaton pinnan kunto, aluskate, rakenteet, läpiviennit, pellitykset, kattoturvat ja mahdolliset muut erikoispiirteet sekä sadeveden poisto. Tarkastuksen jälkeen saat selkeän ammattilaisen koostaman kuntoraportin katon nykytilanteesta. Raporttiin kirjataan myös kaikki suositeltavat ja/tai tarvittavat toimenpiteet katon elinkaaren maksimoimiseen. Ennen kuin ryhdyt tilaamaan aurinkojärjestelmää tai asentamaan, on pakko selvittää katon kunto.
Isommat kattohuoltotoimenpiteet ennen sähköntuottajaksi siirtymistä
Olemme huomanneet, että uudet aurinkopaneelit on usein asennettu likaiselle tai hilseilevälle peltikatolle tai sammaloituneelle sekä kuluneelle tiilikatolle. Aurinkopaneelien elinkaari on 20-25 vuotta. Huonoon kuntoon päässeen tiilikaton tai peltikaton elinkaari on ehkä 10 vuotta. Ennen kun tilaat paneelit, kannattaisi tarkistaa katto, tehdä tarvittavat korjaukset, uusia tarvittaessa katon lisävarusteet ja/tai tarvikkeet sekä kannattaisi teettää sammaloituneelle tiilikatolle tiilikaton pinnoitus. Likaiselle ja hilselevälle peltikatolle pitäisi suorittaa peltikaton maalaus. Näin saadaan katolle helposti lisää käyttövuosia ja vesikaton elinkaari samankaltaistuu aurinkopaneelien elinkaaren kanssa.
Kattohuoltotehtävät katolla
Katto pitää huoltaa myös aurinkopaneelien ollessa katolla. Paneelien sijainti pitäisi suunnitella ennen asennusta niin, että tarvittavat huoltotoimenpiteet onnistuvat jatkossakin ongelmitta. Vaikka aurinkopaneelien sijainti olisi mietitty ja asennus hoidettu hyvin, katon vuosihuollossa on tietysti aina haasteita, kun katolla on aurinkopaneelit. Paneelien alta irtoroskien poisto on usein haasteellista, valjailla katolla liikkuminen on muuttunut vaikeammaksi jne. Hyvin suunniteltu ja toteutettu aurinkosähköjärjestelmän asennus kuitenkin helpottaa huomattavasti vuosittaisten tarkastuksien ja huoltojen tekemistä katolla. Vuosihuollossa roskien poistamista katolta ja ränneistä sekä tarvittavien pienten korjausten tekeminen on huomattavasti helpompaa, kun katolle on jätetty liikkumista varten tilaa. Turvallista työskentelyä varten pitäisi katolla olla sopivin välein myös tarvittavat kiinnityspisteet. Älkää siis laittako koko katon lapetta täyteen aurinkopaneeleita, vaan jättäkää myös tilaa muun muassa kattoturvatuotteille ja liikkumiseen.
Tyypilliset virheet ennen aurinkopaneelien asennusta
- aluskate ja alusrakenne on jätetty tarkistamatta
- katon pintamateriaalin, kuten pellin, tiilen tai huovan kunto ja elinkaari ei ole selvitetty
- paneelit on asennettu suoraan kuluneelle tiilikatolle tai hilseilevälle peltikatolle
- tasakatoissa ei ole otettu huomioon kuormituksen kestävyyttä
- tulevista huoltotoimenpiteistä ei ole saatu mitään suosituksia eikä tarvittava tietoja
- et ole varmistanut vaikuttavatko mahdollisesti lähivuosina tulevat tai suunnitteilla olevat isommat huoltotoimenpiteet katolla paneelien takuuseen ja pitääkö paneelit jopa irrottaa huoltotöiden ajaksi, mikä tietysti on kallista
Vältyt varmasti vuosien mittaan monelta ongelmalta ja säästät selvää raha, kun käytät hieman aikaa ja harkintaa ennen aurinkosähköjärjestelmän tilausta. Varmista siis etukäteen katon nykyinen kunto sekä miten ja milloin vesikaton kunnossapitoon liittyvät asiat olisi järkevä hoitaa.
Tilaa kattokuntotarkastus ja laske ammattilaisen kanssa katolle elinkaariarvio, jossa selviää montako vuotta nyt ja montako vuotta suositeltujen ja/tai tarvittavien huoltotöiden jälkeen katto pitäisi kestää. Katon elinikä nykyhetkellä tai tulevien huoltojen jälkeen pitäisi olla samankaltainen aurinkopaneelien eliniän kanssa. Suunnittele ja hoida isommat huoltotoimenpiteet, kuten pinnoitus tai maalaus kuntoon, vaikka hieman etuajassa ennen aurinkopaneelien asennusta. Pienempiä huoltoja tai korjauksia pystyy yleensä hoitamaan paneelien asennuksen jälkeenkin, kunhan paneelit on suunniteltu katolle järkevästi ja parannusta vaativa paikka ei ole jäänyt paneelien alle.