Hoida tiilikaton pinnoitus ajoissa ja vältä kallis kattoremontti 

Tiilikaton maalaus, Helsinki

Huoleton suhtautuminen tiilikaton ylläpitoon voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, jotka vaikuttavat suoraan katon kuntoon ja elinkaareen. Huonosti hoidetut tiilikatot altistuvat ajan myötä useille vaurioille, joista merkittävimpiä ovat likaantuminen, haurastuminen sekä mahdolliset vesivuodot. 

  1. Likaantuminen: Huoltamaton tiilikatto on altis keräämään likaa, sammalta ja muita epäpuhtauksia. Nämä eivät ainoastaan vaikuta katon ulkonäköön negatiivisesti, vaan voivat myös johtaa vakavampiin ongelmiin, kuten veden kertymiseen ja vesivuotoihin. 
  2. Haurastuminen: Sään vaihtelut, kuten pakkanen ja sulaminen haurastuttavat kattotiiliä vuosien kuluessa. Haurastuminen laskee tiilen alkuperäistä kestävyyttä ja voi johtaa katon rakenteelliseen heikentymiseen. Pinnoitus on tehokas tapa ehkäistä haurastumista.
  3. Vesivuodot ja rakenteelliset vauriot: Huonokuntoinen tiilikatto voi alkaa imeä vettä sisäänsä. Tämä voi johtaa vesivuotoihin ja mahdollisesti mittaviin rakenteellisiin vaurioihin katon alla. Vesivuotojen korjaaminen vaatii usein suurempia remontteja, ja siksi niiden ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeää. Pinnoituksen avulla tiilikatosta saadaan vedenpitävä, mikä suojaa kattoa tehokkaasti säävaihteluilta ja vesiin liittyviltä ongelmilta. 

Pinnoittamalla tiilikatto palautetaan alkuperäiseen kuntoonsa, estetään vaurioita ja pidennetään katon elinkaarta merkittävästi. Pinnoitus ei ainoastaan paranna katon kestävyyttä, vaan myös ylläpitää sen esteettistä arvoa, tekee siitä helpommin huollettavan ja vähentää tarvetta suurille korjauksille tulevaisuudessa. 

 

Milloin kannattaa pinnoittaa tiilikatto?

Tiilikaton pinnoittaminen on ajankohtainen huoltotoimenpide, kun katto on 10–20 vuotta vanha ja tehdaspinnoitteet ovat lähteneet kulumaan tai ovat jopa kokonaan kuluneet pois. Tässä vaiheessa katto on saanut tarpeeksi aikaa altistua sääolosuhteille, mutta merkittäviä vaurioita ei ole vielä ehtinyt syntymään. Pinnoitus juuri tässä vaiheessa auttaa säilyttämään tiilikaton alkuperäisen kunnon ja ehkäisee ennenaikaisia kulumia ja vaurioita. 

 Mikäli tiilikatto on alun perin saanut tehdaspinnoitteen, on tärkeää seurata sen kulumista. Kun tehdaspinnoite alkaa kulua pois, on oikea hetki harkita pinnoituksen toteuttamista. Kulunut tehdaspinnoite jättää tiilen haavoittuvaksi sään vaikutuksille, ja pinnoitus tarjoaa suojan tiilipinnalle palauttaen sen alkuperäisen vahvuuden ja kestävyyden.  

Oikein ajoitettu tiilikaton pinnoitus ei ainoastaan suojaa kattoasi sään aiheuttamilta vaurioilta, vaan myös pidentää sen elinkaarta huomattavasti. Se on investointi tiilikaton pitkäaikaiseen terveyteen ja esteettiseen vetovoimaan. Käyttämällä ammattitaitoista pinnoituspalvelua varmistetaan, että tiilikatosta saadaan paras mahdollinen suoja ja että pinnoitusprosessi sujuu saumattomasti. 

Tiilikaton pinnoituksen edut

 Tiilikaton pinnoitus on tehokas toimenpide, joka tarjoaa monia merkittäviä etuja niin katon toiminnallisuuden kuin ulkonäönkin näkökulmasta. Alla on muutamia keskeisiä etuja, jotka tekevät tiilikaton pinnoituksesta houkuttelevan vaihtoehdon: 

  1. Nopea ja edullinen suoja: Tiilikaton pinnoitus on nopea ja kustannustehokas tapa suojata tiilikattoa. Tiilikaton pinnoitus on arviolta 5–6 kertaa edullisempi toimenpide kuin kattoremontti. Pinnoitusprosessi vie yleensä kaksi päivää, jolloin asumiseen ei kohdistu läheskään niin paljon haittaa kuin kattoremontissa.
  2. Suojaavuudeltaan uutta vastaava: Tiilikaton pinnoitus palauttaa katon pinnan alkuperäiseen kuntoonsa, tehden siitä suojaavuudeltaan uutta vastaavan. Pinnoitus ei ainoastaan korjaa mahdollisia vaurioita, vaan myös luo kestävän suojakerroksen, joka auttaa kattoa kestämään paremmin sääolojen vaihtelut. Pinnoituksella katon elinkaareen saadaan huomattavasti lisää ikää
  3. Esteettisyys: Pinnoitettu katto näyttää kuin uudelta ja kohentaa näin rakennuksen yleisilmettä merkittävästi.

Yhteenveto

Tiilikaton pinnoitus on kokonaisvaltainen ratkaisu, joka tarjoaa monipuolista suojaa ja parantaa katon yleistä suorituskykyä. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin katon pidemmän käyttöiän ja vähäisempien korjaustarpeiden kautta.   

Jos edellisestä katolla käynnistä on aikaa jo yli kaksi vuotta, on katon kunnosta hyvä olla kiinnostunut. RoofFinin ammattilaiset suorittavat puolestasi perusteellisen ja maksuttoman tarkastuksen talosi katolle. Ammattilainen osaa tunnistaa mahdolliset ongelmat ja korjaustarpeet ajoissa. Säännöllinen huolto varmistaa, että tiilikatto säilyttää kestävyytensä ja kauneutensa vuosien varrella. 

 

 

Edellinen artikkeli
Huopakaton huolto varmistaa, että kate pitää pintansa 
Seuraava artikkeli
Milloin peltikatto tulee huoltaa?