Katon pinnoitus vai maalaus? 

Peltikaton maalaus

Kun puhutaan katon maalauksesta tai pinnoituksesta, jää käsitteen sisälle monta kysymysmerkkiä. Mitä eroa on pinnoituksella ja maalauksella? Termejä käytetään sekaisin ja se saattaa sekoittaa monia.

Tiilikattojen kohdalla puhutaan yleisesti pinnoittamisesta, sillä katolle levitettävä aine on maalia paksumpaa. Pinnoite täyttää tiilien pinnalle muodostuneet huokoset ja suojaavat kattotiiliä tehokkaasti.  

Peltikaton kohdalla kyse taas on usein huoltomaalauksesta, joka on suoritettava noin 10 vuoden välein. UV-säteily ja ilmansaasteet haalistuttavat katon pintaa. Maalaus palauttaa katolle siistin ilmeen ja suojaa peltiä korroosiolta. 

Peltikattoja pinnoitettaan paksukalvopinnoitteella vain silloin kun kyseessä on erittäin ruostunut ja huonokuntoinen, tai jopa vuotava katto. Huonokuntoiselle katolle levitetään sen elinkaaren jatkamiseksi paksumpaa pinnoitetta. Pinnoite antaa katolle lisää elinikää, pysäyttää ruosteen ja tukkii jopa pienet vuotopaikat. 

Miksi katto kannattaa pinnoittaa? 

Kuten sanottu, peltikattoa rasittavat eniten luonnonolosuhteet kuten UV-säteily, ilmansaasteet, vesi ja lämpötilan vaihtelut. Peltiin asti päästessään kosteus aiheuttaa korroosiota. Ennakoivalla huollolla peltikatto kestää koko talon elinkaaren ajan – siis jopa 100 vuotta.  

Yksi yleinen harhaluulo on, että kuluneen ja hilseilevä peltikaton kohdalla ainut mahdollinen ratkaisu olisi kattoremontti. Tästä syystä Suomessa tehdään kattoremontteja jopa vain 20–30 vuoden ikäisille katoille. Väärinkäsitys on asiakkaan kukkaron kannalta tuhoisa. Harvalla omakotiasujalla on irrottaa 20–30 000 euroa täydelliseen kattoremonttiin.  

Katon ongelmat johtuvat äärimmäisen harvoin itse pellin pettämisestä. Kattoremonttia huomattavasti edullisemmaksi tuleekin ennakoivan huollon tekeminen maalaamalla tai pinnoittamalla. Katon pinnoitus muodostaa suojakalvon, joka estää ruosteen muodostumista ja kosteuden pääsemistä peltiin asti. Pinnoitus myös antaa katon ulkonäölle raikkaan ja siistin ilmeen.   

 Pinnoittaminen tulee 5–6 kertaa edullisemmaksi kattoremonttiin verrattuna. Työ myös hoituu muutamassa päivässä, jolloin asumiselle ei ole läheskään niin paljon haittaa kuin kattoremontissa. 

Peltikaton kuntotarkastus  

Ennen peltikaton pinnoitusta on välttämätöntä suorittaa huolellinen katon kuntotarkastus. Jos edellisestä katolla käynnistä on vierähtänyt jo yli kaksi vuotta aikaa, on katon kunnosta hyvä olla kiinnostunut. Rooffinin asiantuntijat tekevät kuntotarkastuksen maksutta puolestasi.  

Ensimmäisenä on hyvä tarkastella kattoa pintapuolisesti. Onko näkyvillä ruostetta, naarmuja tai muita vaurioita? Tämä ensiarvio antaa meille alustavan käsityksen siitä, millainen pinnoitustarve katon pinnalla voi olla. Ruoste voi olla merkki korroosiosta ja kosteuden vaikutuksista, ja se on käsiteltävä huolellisesti ennen pinnoitusprosessin aloittamista. 

Katon läpivientien tiivisteet haurastuvat sääolosuhteiden vaikutuksesta. Erityisiä ongelmakohtia ovat savupiippujen juuret sekä kattoikkunat. Vuotoriskejä aiheuttavat myös löystyneet kattoturvatuotteiden kiinnitykset sekä ylös nousseet ruuvit ja naulat. 

 

Valmistelutöiden tärkeys peltikaton pinnoituksessa 

Ennen peltikaton pinnoitusta suoritetaan huolelliset valmistelutyöt. Näin varmistetaan, että pinnoitus on paitsi kaunis myös kestävä ja pitkäikäinen. Huonosti suoritetut valmistelut voivat johtaa siihen, ettei pinnoite tartu kattoon. 

  1. Peltikaton puhdistus: Peltikaton pinnan perusteellinen puhdistus on ensimmäinen askel onnistuneessa pinnoitusprojektissa. Lika, sammaleet ja muut epäpuhtaudet voivat häiritä pinnoitteen oikeaa tarttumista pintaan. Puhtaan pinnan varmistaminen on avain siihen, että pinnoite kiinnittyy tasaisesti ja tarjoaa parhaan mahdollisen suojan. Pesu suoritetaan painepesurilla vettä ja pesuainetta käyttäen.
  1. Ruosteen poisto: Jos peltikatossa on ruostetta, on tärkeää poistaa se ennen pinnoitusta. Ruoste voi levitä ja heikentää katon rakennetta. Ruosteen poisto varmistaa, että pinnoite kiinnittyy suoraan metallipintaan, mikä parantaa sen kestävyyttä ja suojaa tulevaisuudessa. Ruoste voidaan poistaa teräsharjalla ja hiomalla, jonka jälkeen ruosteiset kohdat paikkamaalataan ruosteenestomaalilla.
  1. Pienet korjaustyöt: Kaikki katon vauriot, kuten repeämät, vuodot tai vialliset liitokset, on korjattava ennen pinnoitusta. Ylös nousseet ruuvit on syytä vaihtaa ja läpiviennit tiivistää.
  1. Suojaukset ja peittäminen: Ympäröivien alueiden, kuten seinien, ikkunoiden ja kasvien, suojaaminen on tärkeää pinnoituksen aikana. Tämä estää pinnoitteen päätymisen ei-toivottuihin paikkoihin ja vähentää mahdollisuutta ylimääräisiin puhdistustöihin pinnoituksen jälkeen.

Ammattilaisen tekemä peltikaton pinnoitus pidentää katon käyttöikää 

Valmisteluiden jälkeen aloitetaan itse pinnoitus. Ammattilaiset pinnoittavat katon pääasiassa korkeapaineruiskutusta hyödyntäen. Tällä menetelmällä työ saadaan myös suoritettua nopeammin pensselin ja telan käyttöön verrattuna. 

Kuinka paljon peltikaton pinnoitus maksaa? 

Ammattilaisen tekemänä keskijyrkän, pinta-alaltaan 200m2 omakotitalon uuden peltikaton pinnoitus maksaa n. 4000 euroa. Samankokoisen ja monimuotoisen, mutta aiemmin pinnoitetun, hilseilevän ja ruosteisen peltikaton pinnoitus pohjatöineen maksaa n. 5000 euroa.  

Hinnassa on hyvä ottaa huomioon myös se, että ammattilaisen tekemästä työstä saat kotitalousvähennyksen, joka on vuonna 40 prosenttia työn osuudesta. Ammattilaisen tekemänä työ vie kokonaisuudessaan 2–3 päivää kun taas itse tehty pensselimaalaus pohjatöineen huomattavasti kauemmin. 

Yhteenveto 

Peltikatot huoltomaalataan yleensä noin 10 vuoden välein. Kaikista huonokuntoisimmat peltikatot pinnoitetaan paskukalvopinnoitteella, joka on tavallista maalausta järeämpi toimenpide. Säännöllisellä ja ennakoivalla huollolla katto pysyy hyvässä kunnossa, eikä kallista kattoremonttia tarvita. Pinnoituksen jälkeen on oleellista suorittaa peltikaton perushuoltoa pesemällä ja tarkastamalla katon kunto säännöllisesti. Tämä varmistaa, että katto säilyttää siistin ja hoidetun ulkonäön. 

 

 

Edellinen artikkeli
Sammaleen poisto katolta oikeaoppisesti 
Seuraava artikkeli
Tiilikaton pesu – milloin ja miten se kannattaa tehdä?