Kuntokuuri tiilikatolle

Tiilikaton maalaus, Helsinki

Onko vuosien varrella paino päässyt kasvamaan? Nyt keväällä ja kesällä olisi viimeistään aika aloittaa kuntokuurilla!

Tiilikaton huolto on kuin painonhallinta. Paino saattaa salakavalasti ja huomaamatta nousta. Päivittäinen kasvu on niin pientä, että muutosta ei huomaa tai siihen tottuu. Samalla tavalla katto tummuu ja sammaleet kasvavat, eikä oikein edes muista katon alun perin olevan siisti ja tiilenpunainen. Esteettisyys on ongelmana valitettavasti se pienempi. Suurempi ongelma on se, että huoltamaton tiilikatto on helposti remonttikunnossa 30 vuodessa.

Hyvin huollettu tiilikatto taas säilyy ja kestää helposti 80 vuotta!

Tiilikaton pesu

Talon katon uusiminen on kallista puuhaa, vaan ei kuitenkaan aina välttämätöntä. Betonitiilikaton on tarkoitus kestää 60-80 vuotta, kun taas savitiilikatot voivat kestää jopa 100 vuotta. Oikea-aikaisilla huoltotoimenpiteillä voidaan käyttöikää pidentää huomattavasti. Tiilikaton pesu ja tarpeellinen  pinnoitus ovat erittäin hyvät, edulliset ja kestävän kehityksen mukaiset ekologiset vaihtoehdot.

Vuosien varrella tiilen pintaan kertyy puista putoavia lehtiä, oksia ja muuta roskaa sekä tiilen pinnalta kuluu suojaava maalikerros ja tiili muuttuu huokoisemmaksi, jolloin se imee kosteutta ja sen pintaan muodostuu sammalta, levää ja jäkälää. Kasvusto imee tiilistä kalkkia, mikä haurastuttaa tiiltä. Vesi tunkeutuu tiilen sisälle, mikä puolestaan nostaa katon painoa huomattavasti ja aiheuttaa rasitusta runkorakenteille. Samalla tulee esiin pakkasrapautumista, kun huokosissa oleva vesi jäätyy ja sulaa.

Kun olet hyvissä ajoin liikkeellä, voidaan korjaustoimenpiteitä lykätä eteenpäin. Suosittelemme tiilikaton pesua ja sammaleen torjunta-aineen levitystä katolle vähintään 5 vuoden välein.

Huoltotyöt aloitetaan aina katon tarkistuksella. Tarkistetaan aluskate, läpiviennit, pellitykset ja muut vuotoriskin paikat. Jos esille tulee puutteita, korjaamme ne ennen pesua. Jos kaikki on kuitenkin kunnossa tai korjattu, aloitetaan tiilikaton pesulla ja painepesuri on tässä välttämätön väline. On tärkeää käyttää oikeanlaisia kattopesulle tarkoitettuja suuttimia. Betoni- ja savilaatoilla on pienet huokoset, jotka voidaan puhdistaa pelkästään painepesurilla. 200-300 Bar on riittävä lian ja tahrojen poistamiseksi katon pintaa syövyttämättä. Paineen lisäksi pitää aina muistaa vesimäärä. Isot paineet ja pieni vesimäärä rikkovat tiiltä. Vain ammattilaisille tarkoitetut painepesurit on rakennettu niin, että painepesurin pumppu pystyy tuottamaan riittävästi vettä paineen lisäksi. Huikea vesimäärä on se, mikä pesee puhtaaksi sopivan paineen avulla!

Katolla olevat puu- ja lehtiroskat, oksat sekä sammal pestään painepesurilla aloittaen harjalta kulkien alaspäin kohti rännejä. Kattopesun jälkeen rännit tyhjennetään ja pestään sisältä, sekä huuhdellaan talon julkisivu ja piha-alueet. Myyntimiesten hokema kattoremontista, että ”älä pese kattoa painepesurilla”, on puppua. Pesu on tarpeellista tehdä, jotta epäpuhtaudet ja kasvusto saadaan pois katolta.

Pesun jälkeen tarkastetaan katto vielä kertaalleen ja vaihdetaan rikkoutuneet tiilet uusiin. Mikäli katon pinnoite on vielä hyvässä kunnossa, on työmme tältä osin tehty. Jos pinnoite tai maalaus kuitenkin vaatii uusimista, tehdään se tässä vaiheessa.

Tiilikaton pinnoitus ja tiilikaton maalaus

Tiilikatton pinnoitusta voi tehdä kahdella eri menetelmällä. Tiilikaton pinnoitus suoja-aineella matalapaineruiskua käyttäen tai tiilikattomaalilla korkeapaineruiskua käyttäen. Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, mutta eroavat kuitenkin toisistaan. Suoja-aine antaa värittömän suojan hyväkuntoisille katoille. Tiilikaton maalauksella taas jatketaan kuluneen tiilikaton elinikää.
Suoja-aineen kesto tai vaikutus kattotiilen pinnalla on 5-10 vuotta. Tiilikaton maali pysyy tiilen pinnassa ja suojaa sitä jopa 15-20 vuotta.

Kumpi sopii teidän talon katolle?

Tiilikatto on hyvä pinnoittaa kyllästeaineella eli suojakäsitellä, kun se on 5-15 vuotta vanha tai kun tiilikatolle alkaa kertymään sammalta, levää ja jäkälää. Tiilikaton suojakäsittely on paras tehdä katolle, jossa tehdaspinnoite on pesun jälkeen vielä pääasiassa ehjä. Tiilikaton suoja-aine eli kyllästeaine suoja tiilen huokoset ja estää veden imeytymistä kattotiilien sisään. Samalla sammaleet ja jäkälät eivät tartu niin helposti kattotiilen kylkeen, sekä sadevesi valuu vauhdilla tiilen pintaa pitkin ränneihin.

Tiilikaton pinnoittaminen maalilla on ajankohtainen talon huoltotoimenpide, jos katto on asennettu 15–20 vuotta sitten tai kun tehdaspinnoite on kulunut pois osittain tai kokonaan. Jos sammal tai muu kasvusto on ehtinyt olla katolla pitkään, on tiilen pinta varmasti haurastunut eikä pelkkä pesu ja sammaleen torjunta enää riitä. Tällöin katon pinnoitus tiilikattomaalilla on tarpeen tehdä pesun jälkeen. Tiilikaton maalipinnoituksella täytetään tiilen huokoset kuntoon. Maalipinnoite tekee tiilikatosta myös uudenveroisen ulkonäöltään että suojausominaisuuksiltaan.

Takuulla toimii tulevaisuudessakin

Tiilikaton pesun, pinnoituksen ja maalauksen lisäksi pitää muistaa myös joka syksyinen kattohuolto.
Irtoroskien puhdistus katolta, rikkinäisten tiilien vaihto ja sadevesijärjestelmän puhdistus ovat tärkeitä toimenpiteitä pesun ja pinnoituksen jälkeen. Tarjoamme mm. maalipinnoituksen jälkeen 5 vuoden takuun sijaan 10 vuoden takuun, jos tilaat meiltä katon syyshuollon vuosittain kyseiselle ajan jaksolle.

Näillä toimenpiteillä kallis kattoremontti lykkäytyy tulevaisuuteen. Tiilikatto on siistin näköinen ja kestää hyvin 80 vuotta. Kunnon katon ansiosta talon runkorakenteen sekä yläpohjan eristeet ovat myös kuivia, ja kestävät varmasti pitkälle, kuten huollettu kattokin. Lisäksi rahaa säästyy varmasti pidemmällä tähtäimellä.

Ota yhteyttä, kiipeämme katolle puolestasi.

Edellinen artikkeli
Ehjä ja toimiva katto ei ole itsestäänselvyys
Seuraava artikkeli
Aurinkopaneelit ja kattohuolto