Peltikatolle lisää elinikää

Huollettu peltikatto

Asutko talossa, joka on suojattu peltikatolla? Oletko hiljattain käynyt katolla tai onko katon kunto tarkastutettu ammattilaisen toimesta? Hilseileekö katolta maali tai onko katto likainen?

Peltikaton oikeaoppinen ylläpitohuolto pitää katon kunnossa ja varmistaa, että talo sekä rakenteet ovat hyvin suojattu eikä vesi pääse tekemään tuhoa. Huoltamalla katolle saadaan lisää elinikää edullisesti, ekologisesti, ja kattoremontti lykkääntyy kauas tulevaisuuteen. Ilman minkäänlaista huoltoa tai säännöllistä tarkastusta on peltikatto helposti remonttikuntoinen 20-30 vuodessa asennuksen jälkeen.

Vuosittain tarkastettu ja tarpeen mukaan huollettu katto kestää taas helposti 50-80 vuotta!

Peltikaton pesu

Peltikaton uusiminen verrattuna kattohuoltoon on kallista, mutta valitettavasti pitkään huoltamatta ollutta kattoa ei aina onnistuta enää huollolla pelastamaan. Peltikaton on tarkoitus kestää vähintään 50 vuotta, konesaumapeltikattojen jopa 100 vuotta. Peltikaton pesu ja tarpeen mukaan katon huoltomaalaus ovat järkeviä kattohuoltotoimenpiteitä peltikaton elinkaaren maksimoimiseen.

Suomen sääolosuhteet, kuten iso lämpötilavaihtelu, lumi, jää, vesi ja auringon uv-säteily, kuluttavat peltiä ja sitä suojaava maalipintaa. Vuosien varrella katolle kertyy myös likaa, lehtiä, oksia sekä muuta roskaa ja kasvustoa. Pitkään katolla ollut lika ja kasvusto rikkovat katemateriaalia ja sitä suojaavaa maalipintaa.

Kattoremonttia pystyy lykkäämään edullisemman kattohuollon avulla. Jokaisen kiinteistön omistajan pitäisi olla ajoissa liikkeellä, jotta kallis kattoremontti lykkääntyisi niin pitkälle tulevaisuuteen kuin mahdollista. Kattopesu pitäisi hoitaa silloin, kun katto on lähtenyt likaantumaan eikä silloin, kun katto on jo niin likainen, että väristäkään ei saa selvää. Peltikaton pesu poistaa katolta hellävaraisesti maalipintaan syöpyneet epäpuhtaudet ja palauttaa sen raikkaan ilmeen.

Peltikattojen huoltopesut teemme aina sopivaa painetta ja vesimäärää käyttäen maalipintaa rikkomatta, koska tarkoitus on poistaa katolta vain ylimääräistä likaa ja kasvustoa. Kohteissa, joissa maali on ajan kanssa lähtenyt jo kulumaan tai jopa hilseilee, suoritetaan kattopesu isompia paineita ja vesimäärä käyttäen. Voimakkaan pesun avulla saadaan varmasti katolta kaikki lika ja irtonainen maali poistettua. Silloin myös pesun jälkeen suoritettava peltikaton maalaus onnistuu hyvin ja uudet maalit pysyvät katolla pitkään.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus on peltikaton suojan kannalta yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä. Maali suojaa peltiä ja pellin lisäsuojana oleva sinkkipinta suojaa säärasituksilta. Maalattu liukas pinta estää hyvin myös katolle pyrkivän kasvuston muodostumista. Ammattitaitoisesti hoidettu ja hyvin ajoitettu maalaus parasta maalia ja kohteeseen sopivaa värisävyä käyttäen tekee talosta tyylikkään, ja katemateriaali on suojassa vuosia.

Peltikattojen huoltomaalaus ja/tai uuden sinkityn peltikaton maalaus

Peltikaton huoltomaalaus ei tarkoita aikaisemmin maalatun eli vanhan peltikaton uudelleen maalausta. Huoltomaalausta suoritetaan tarpeen mukaan, kun katolla oleva maalipinta on lähtenyt kulumaan, hilseilemään ja esille on tullut jopa yksittäisiä ruostepaikkoja. Nykyään huoltomaalauksia suoritetaan peltikatoille yleensä noin 10-15 vuoden välein.

Katon maalipinnan kunto on tärkeä tarkistaa vuosittain ja huoltomaalaus suorittaa heti, kun huomataan, että vanhasta maalista ei ole enää tarvittavaa suojaa kattopellille. Mitä nopeammin ryhdytään toimenpiteisiin, sitä edullisempi, helpompi ja nopeampi maalauksesta tulee.

Pitkään huonokuntoisen ja hilseilevän maalin alla ollut katto on yleensä lähtenyt jo runsaasti ruostumaan. Usein osat liitoksista tai saumoista ovat alkaneet vuotamaan eli katto on muuttunut huonokuntoiseksi. Huonoon kuntoon päässeen katon kunnostamiseen on pakko tehdä paljon pohjatöitä, mikä tietysti vie aikaa ja maksaa.

Uuden sinkityn katon maalaus tehdään yleensä muutama vuosi asennuksen jälkeen. Uusi peltikatto maalataan vasta pari vuotta asennuksen jälkeen, koska katto hapettuu itsestään luonnon avulla. Kirkas ja liukas pelti muuttuu parissa vuodessa mataksi ja liukkaus pellin pinnalta häviää. Pellin tartuntaominaisuudet parantuvat huomattavasti parissa vuodessa. Ennen maalausta kuitenkin suoritetaan katolle kunnon pesu peltipesuainetta käyttäen. Pesulla varmistetaan, että kaikki epäpuhtaudet, suolat ja rasvat poistetaan pellin pinnalta ennen pohjamaalausta. Pesty ja puhdas katto pohjamaalataan. Pohjamaalauksen jälkeen katto pintamaalataan yhteen tai kahden kertaan riippuen mitä maalia käytetään. Ammattimaisesti hoidettu uuden sinkityn peltikaton ensimaalaus parhaita maaleja käyttämällä kestää ja antaa hyvän suojan sekä siistin ulkonäön seuraavaksi 10-15 vuodeksi!

Peltikaton huolto

Lian poistaminen katolta pesemällä ja tarpeenmukainen katon huoltomaalaus tai ensimaalaus ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on myös jokavuotinen huolto ja tarkastus. Peltikatot on järkevää tarkistaa ja huoltaa pari kertaa vuodessa: syksyllä ennen talven tuloa ja keväällä talven jäljiltä.

Peltikaton vuosihuolto sisältää katon tarkastusta ja irtoroskien poistoa katon pinnalta sekä vesikouruista. Jos vuosihuollon aikana tulee esiin joku puute eli korjausta vaativa paikka, saadaan se korjattua samalla ennen kuin isompia vahinkoja alkaa tulla.

Yleiset ja helposti korjattavat puutteet, jotka peltikatoissa ajan kanssa tulevat, ovat:

  • vuotavat läpivientien juuret, jotka pystyy hyvin ja edullisesti tiivistämään tai tarvittaessa voidaan koko läpivienti uusia,
  • konesaumakatolla vuotavat saumat, jotka pystyy myös kestäviä ratkaisuja käyttäen tiivistämään,
  • ruosteiset tai löystyneet ruuvit, jotka pystyy edullisesti uusimaan.

Vanhoissa katoissa tietysti myös katon turvallisuus on aika usein puutteellinen, mutta kattoturvatuotteet saa helposti lisättyä vanhallekin katolle. Jos sadevesijärjestelmä ei toimi eli rännit ovat vääntyneet ja vuotavia, syöksyt ovat rikkoutuneet eikä katolta tuleva vesi ohjaudu enää sinne mihin on tarkoitus, onnistuu näidenkin uusiminen.

Kattoa ei tarvitse uusia kokonaan vaan sitä voidaan huoltaa, kuten autoakin. Vialliset osat katolla saa uusittua tai korjattua, kuten autossakin.

Oikea-aikainen ja oikein mitoitettu huolto pitää katon hyväkuntoisena ja asukkaat tyytyväisenä. Katon elinkaari pitenee, rahaa säästy ja kiinteistön omistajalla on turvallinen tunne tietäessään, että katto on varmasti vettä pitävä ja hyvässä kunnossa. Lisäksi kiinteistön arvo nousee ja siistin katon ansiosta talosta tulee näyttävä.

Edellinen artikkeli
Aurinkopaneelit ja kattohuolto
Seuraava artikkeli
Tiilikaton pinnoitus: Edut ja prosessi