Peltikaton maalaus – tee se itse vai tilaa ammattilainen?

Peltikaton pesu: Ennen ja jälkeen

Kun peltikatto alkaa haalistua ja menettää entisen kiiltonsa, monet kodin omistajat pohtivat onko fiksumpaa toteuttaa katon maalaus itse vai turvautua ammattilaisen apuun. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme, kannattaako peltikaton maalaus tehdä omin voimin vai ulkoistaa työ ammattilaiselle.

Peltikaton kunnossapito maalaamalla

Peltikaton maalaus pidentää katon käyttöikää merkittävästi ja tulee paljon edullisemmaksi kuin kattoremontti. Katon maalaus muodostaa suojakalvon, joka estää ruosteen muodostumista ja hidastaa katon vanhenemista. Kun maalipinta lähtee kulumaan ja hilseilemään, tulee esiin sinkkipinta. Luonnon armolla oleva sinkki lähtee syöpymään ja pelti alkaa hiljalleen ruostua. Uusi maalipinta myös antaa katon ulkonäölle raikkaan ja siistin ilmeen.

Peltikaton pesun ja maalauksen valmistelu

Ennen peltikaton maalausta on tärkeää suorittaa kattavat valmistelut, jotka varmistavat maalin tarttumisen ja parantavat koko maalausprosessin onnistumisen mahdollisuuksia. Näihin valmistelutoimenpiteisiin kuuluvat katon yleiskunnon tarkastaminen ja katon perusteellinen puhdistaminen painepesurilla. Painepesu poistaa katolta roskat, lian ja rasvan. Pesun jälkeen tehdään tarvittavat tiivistykset sekä poistetaan ja paikkamaalataan ruosteiset kohdat ruosteenestomaalilla.

Ennen maalausta autot ja ylimääräiset tavarat tulisi siirtää piiloon tai kauemmas talosta. Tuulenpuuska voi levittää maalipölyä katolta eli on hyvä varmistaa, että siirrettävät tavarat on viety kauemmas ja muut paikat suojattu. Myös kasvit ja kukkapenkit on hyvä peittää, jotta ne eivät vahingoitu pesuaineesta tai vedestä.

 

Peltikaton maalaus

Ammattilaiset suorittavat peltikaton ruiskumaalauksen noudattamalla huolellista ja tehokasta prosessia. Ruiskumaalaus tarjoaa useita etuja, kuten tasaisen maalipinnan ja nopeamman työn suorittamisen perinteiseen pensselimaalaukseen verrattuna. Pohjatöiden jälkeen hyväkuntoiset katot huoltomaalataan yleensä kertaalleen ja huonommat kahteen kertaan. Uudet sinkityt katot maalataan aina vähintään kaksi kertaa (pohjakerros ja pintakerros).

 Peltikaton maalauksen hinta

Peltikaton maalauskustannukset vaihtelevat luonnollisesti katon koosta ja valitusta maalista riippuen. Itse tehtynä saattaa olla tarpeen vuokrata henkilönostin, painepesuri, turvavaljaat ja muita tarvikkeita. Laadukkaan peltikattomaalin hinta on noin 15 euroa litra, ja hyvälaatuisen pensselin ja telan hinta on noin 30 euroa kappaleelta. Keskimääräinen painepesurin vuokra on noin 100 euroa päivässä, kun taas henkilönostimen vuokra on noin 150 euroa päivässä.

Otetaan esimerkiksi, että kattosi pinta-ala on noin 200 neliömetriä, jolloin tarvitset:

  • 54 litraa maalia = 810 euroa
  • Painepesurin (100 euroa x 2 = 200 euroa)
  • Pensselin (30 euroa x 2 = 60 euroa)

Näin ollen, edullisimmillaan peltikaton maalauksen kustannukset itse tehtynä olisivat noin 1000 euroa.

Ammattilaisen tekemänä keskijyrkän, pinta-alaltaan 200m2 omakotitalon uuden peltikaton maalaus maksaa n. 4000 euroa. Samankokoisen ja monimuotoisen, mutta aiemmin maalatun, hilseilevän ja ruosteisen peltikaton maalaus pohjatöineen maksaa n. 5000 euroa.

Hinnassa on hyvä ottaa huomioon myös se, että ammattilaisen tekemästä työstä saat kotitalousvähennyksen, joka on 40 prosenttia työn osuudesta. Ammattilaisen tekemänä työ vie kokonaisuudessaan 2–3 päivää kun taas itse tehty pensselimaalaus pohjatöineen huomattavasti kauemmin. Ammattilaiselta löytyy myös vahva osaaminen sekä kokemusta laadukkaan maalaustuloksen saavuttamiseksi. Voit tutustua hinnastoomme tarkemmin täällä. 

Työn laatu

Peltikaton maalaus on monivaiheinen projekti, ja vaikka se on täysin mahdollista tehdä itse, ammattilaisen kokemus ja osaaminen voivat ehkäistä mahdollisia virheitä. Tässä on muutamia yleisiä virheitä, jotka saattavat tapahtua itse tehtynä, mutta joita ammattilaiset voivat välttää:

  1. Huonosti valmistellut pinnat:
    • Itse tehtynä saatat aliarvioida pohjustuksen ja pintojen valmistelun merkityksen. Huonosti valmistellut pinnat voivat johtaa maalin heikkoon tarttuvuuteen ja epätasaiseen lopputulokseen.
  2. Väärä maali ja värisävy:
    • Itse valitsemassasi maalissa ja värisävyssä saattaa olla puutteita tai se ei välttämättä sovi peltikatoille. Ammattilaiset osaavat valita oikeat maalit ja sävyt, jotka ovat säänkestäviä ja antavat kestävän lopputuloksen.
  3. Sääolosuhteiden huomioimatta jättäminen:
    • Otollinen sääolosuhde katon maalaukselle on noin 20 asteen lämpötila. Maalausta ei kannata suorittaa liian kostealla tai tuulisella säällä.
  4. Katto on huonosti puhdistettu:
    • Maalin tarttuvuus vaatii perusteellisen katon puhdistuksen. Huonosti puhdistettu pinta voi johtaa epätasaiseen maalipintaan ja mahdollisiin kiinnittymisongelmiin.
  5. Epätasainen maalikerrosten levitys:
    • Epätasainen maalikerrosten levitys voi johtaa näkyviin raitoihin tai laikukkaaseen pintaan, mikä voi haitata katon ulkonäköä.

Yhteenveto:

Peltikaton maalaus on hyvä tilata ammattilaiselta, sillä ammattilaiselta löytyvät oikeat välineet katon tehokkaaseen pesuun ja maalaukseen sekä sekä tarvittava osaaminen laadukkaan ja pitkäikäisen lopputuloksen saavuttamiseen. Ammattilaisen tekemällä työllä on myös takuu.

Optimaalisin sää peltikaton maalaukselle on noin 20 asteen lämpö. Siksi maalaus suositellaan tekemään touko-elokuussa. Vaikka itse tekemällä voi säästää hieman rahaa, kannattaa miettiä onko valmis uhraamaan esimerkiksi kesälomaviikon maalauksen tekemiseen. Hintaeroa pienentää entisestää kotitalousvähennys, joka on 40 prosenttia työn osuudesta.

 

Edellinen artikkeli
Milloin lumenpudotus tulee tehdä kerrostalon katolta?
Seuraava artikkeli
Sammaleen poisto katolta oikeaoppisesti