Sammaleen poisto katolta oikeaoppisesti 

Huopakaton pesu

Sammal katolla on paljon enemmänkin kuin pelkkä esteettinen haitta ja sen poistaminen ajoissa on tärkeää useista syistä. Mikäli sammalta ei poisteta, se voi vuosien saatossa aiheuttaa erilaisia vaurioita kattoon ja sen rakenteisiin. Alla on lueteltu näistä vaurioista muutama: 

 1. Kosteutta keräävä kasvusto: Sammal ja muut eloperäiset kasvustot toimivat kuin sieni, keräten itseensä kosteutta ja hidastaen katon kuivumista. Kosteus ei ainoastaan heikennä katon rakenteita, vaan se voi myös altistaa katon haurastumiselle ja vaurioille.
 2. Kattotiilien pinnan haurastuminen: Tiilikatolla sammal ja toinen yleinen kasvusto, jäkälä, saattavat syödä suoranaisia reikiä huokoisiin tiilipintoihin. Kun pakkaset saapuvat, katolla oleva kosteus jäätyy, laajenee ja voi aiheuttaa tiilien halkeilua. Sammalen poisto onkin erityisen tärkeä toimenpide juuri tiilikatoille. 
 3. Räystäskourujen tukkeutumisen vaara: Sammal voi muodostaa tiheän kasvuston, joka putoaa sateen mukana ja kertyy räystäskouruihin. Tämä lisää räystäskourujen tukkeutumisen riskiä, mikä puolestaan voi johtaa vesivuotoihin ja katon vaurioitumiseen.

Sammalen poisto katolta ei siis ole pelkästään esteettinen parannus vaan sen avulla voidaan pidentää katon elinikää ja ehkäistä mahdollisia kosteusvaurioita. 

Asiantuntijan vinkit katon puhdistukseen

 Seuraavaksi tarjoamme RoofFinin ammattilaisten käytännön neuvoja, joiden avulla voit itse turvallisesti ja tehokkaasti puhdistaa katoltasi sammaleen sekä muut ei-toivotut kasvustot. 

 1. Suunnittelu: Aloita puhdistusprojekti suunnittelemalla se etukäteen. Tarkasta katto ja arvioi sammaleen laajuus sekä kasvustojen sijainti. Tämä auttaa valitsemaan sopivan puhdistusmenetelmän. 
 2. Pehmeä harja tai harjauspää: Jos katon pinta sallii, harkitse pehmeän harjan tai harjauspään käyttöä. Kevyt harjaus poistaa kasvuston mekaanisesti. 
 3. Varovainen painepesu: Jos päätät käyttää painepesuria, varmista, että säädät paineen alhaiselle tasolle. Liian voimakas paine voi vaurioittaa katon pintaa. 
 4. Sammaleentorjunta-aineet: Käytä sammaleentorjunta-aineita, jotka ovat tarkoitettu kotikäyttöön. Nämä aineet auttavat tappamaan sammaleen juuret ja estävät sen paluun. Noudata tarkasti valmistajan antamia ohjeita. 
 5. Valitse oikeat sääolosuhteet: Valitse päivä, jolloin sää on suotuisa. Vältä puhdistusta voimakkaassa auringonpaisteessa, sillä puhdistusaineet voivat kuivua liian nopeasti. Parhaat tulokset saavutetaan pilvisellä ja kuivalla säällä. Voit lukea oikean ajankohdan valitsemisesta seuraavassa osiossa. 
 6. Turvallisuus: Käytä aina asianmukaisia turvavarusteita, kuten turvavaljaita, suojalaseja ja käsineitä. Lisäksi varmista, että liikut varovasti katolla ja pidä jalat tukevasti alustalla. 

Näiden vinkkien avulla voit suorittaa tehokkaan ja turvallisen katon puhdistuksen sammaleesta.  

Parhaat ajankohdat katon puhdistukseen

Kuten aiemmin mainitsimme, on katon puhdistuksen tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta suositeltavaa tehdä se oikeissa sääolosuhteissa. Seuraavat ohjeet auttavat sinua valitsemaan parhaan ajankohdan sammaleen poistoa varten. 

 1. Vuodenaika: Paras aika aloittaa katon puhdistusprojekti on kevät, kun lämpötila alkaa nousta yli +5 asteen. Keväällä sammal ja kasvusto ovat yleensä aktiivisempia kasvamaan. Syksy on myös hyvä aika, kun lämpötilat eivät ole liian korkeat ja katto on kuiva.
 2. Sääolosuhteet: Vältä katon puhdistusta voimakkaassa auringonpaisteessa tai kuumina päivinä. Paras hetki on pilvinen päivä, jolloin sää on leuto eikä aurinko porota turhan voimakkaasti. Näin puhdistusaineilla on aikaa vaikuttaa ja imeytyä kattoon. Älä aloita katon puhdistusta myöskään silloin, jos sade on mahdollinen samana päivänä. Sateen tullessa puhdistusaineet voivat huuhtoutua pois ennen niiden täyttä vaikutusta. 
 3. Ennen käsittelyä: Ennen puhdistuksen aloittamista varmista, että katto on täysin kuiva. Märkä pinta vaikeuttaa puhdistusaineen tehokasta imeytymistä ja voi laimentaa sen vaikutusta. Anna katon kuivua vähintään päivän ajan ennen käsittelyä. 

Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että katon puhdistus suoritetaan oikeaan aikaan, mikä edistää tehokasta sammaleen poistoa ja kasvustojen torjuntaa. Muista aina huolehtia asianmukaisista turvallisuustoimenpiteistä ja käyttää suojavarusteita katon puhdistuksen aikana. 

 

Kuinka usein katto tulisi puhdistaa?

Katon säännöllinen puhdistus on avain sen pitkäikäisyyteen ja hyvän kunnon ylläpitoon. Usein kysytty kysymys on, kuinka usein katto sitten tulisi puhdistaa pitääkseen sen hyvässä kunnossa ja estääkseen mahdolliset vahingot?  Yleisesti ottaen katto likaantuu 5–10 vuodessa. Puhdistus on myös suoritettava aina ennen pinnoitusta tai maalausta.  

Erilaiset kattomateriaalit vaativat myös erilaista hoitoa. Tiili-, mineriitti-, ja huopakatot saattavat tarvita puhdistusta useammin kuin esimerkiksi peltikatot. Huokoinen pinta ja alttius kasvustojen kiinnittymiselle voivat vaikuttaa puhdistustarpeeseen. 

Vaikka säännöllinen puhdistus saattaa vaikuttaa suurelta vaivalta, se säästää merkittävästi pitkällä aikavälillä. Estämällä kasvustojen kiinnittymisen ja varhaisen vaurion havaitsemisen, voit välttää suuremmat remontit ja kustannukset tulevaisuudessa. 

Jos huomaat sammaleen tai kasvuston kasvua, älä odota säännöllisen puhdistusvälin saavuttamista. Puhdista katto heti, kun huomaat ongelmia, välttäen vakavammat vauriot ja kustannukset. 

 

Yhteenveto

Sammal aiheuttaa katolle muutakin kuin esteettistä haittaa ja siksi se tulisikin poistaa katolta säännöllisesti. Sammal kerää kosteutta ja voi vaurioittaa katon rakenteita vuosien saatossa, mikäli sitä ei poisteta ajoissa. 

RoofFin tarjoaa korkealaatuisia kattohuoltopalveluita, joihin kuuluvat myös sammaleen poisto katon puhdistus. Varaa maksuton katon kuntokartoitus ja varmista, että kattosi pysyy kauniina ja kestävänä pitkään.  

 

 

Edellinen artikkeli
Peltikaton maalaus – tee se itse vai tilaa ammattilainen?
Seuraava artikkeli
Katon pinnoitus vai maalaus?