Tiilikaton pesu – milloin ja miten se kannattaa tehdä? 

Tiilikaton pesu

Tiilikatto on talosi ensimmäinen puolustuslinja luonnonvoimia vastaa ja sen säännöllinen puhdistus on avain pitkäikäiseen ja hyvinvoivaan kattoon. Katto on syytä pestä, kun se alkaa näyttämään likaiselta ja sinne on kertynyt vuosien aikana sammalkasvustoa. Yleensä katot likaantuvat ja sammaloituvat pesukuntoisiksi 5-10 vuodessa. Katto on myös aina pakko pestä ennen tiilikaton suoja-ainekäsittelyä tai tiilikaton pinnoitusta. Optimaalinen ajoitus tälle huoltotoimenpiteelle on keväällä, kun lumet ovat sulaneet tai syksyllä ennen talven tuloa.  

Mikä kuluttaa ja likaa tiilikattoa?

 1. Sateet: Tiilikatto joutuu sateen armoille ja ajan myötä sadevesi voi kuljettaa mukanaan likaa, pölyä ja ilmansaasteita, jotka laskeutuvat katolle. Sateiden aiheuttama kosteus luo otollisen kasvualustan sammaleelle ja jäkälälle. 
 2. Aurinko: Voimakas auringonvalo voi haalistaa katon väriä ajan mittaan. Lisäksi UV-säteily voi heikentää tiilien rakennetta ja pinnan suojapinnoitteita. 
 3. Lumi: Lumipeitteet ja erityisesti sulamisen ja jäätymisen vuorottelu rasittavat kattoa. Tämä prosessi voi vahingoittaa kattotiiliä ja aiheuttaa halkeilua. 
 4. Sammal: on yksi tiilikattojen yleisimmistä ongelmista. Se viihtyy kosteissa ja varjoisissa olosuhteissa, erityisesti pohjois- ja itälaidoilla, missä aurinko paistaa vähemmän. Sammalmatto ei ainoastaan heikennä katon esteettistä ilmettä, vaan se voi myös kerätä kosteutta ja aiheuttaa vaurioita tiilille. 

 Säännöllisen puhdistuksen merkitys

Säännöllinen tiilikaton puhdistus on ensiarvoisen tärkeää. Puhdistuksen avulla poistetaan katon pinnalle kertyneet epäpuhtaudet ja estetään sammaleen kasvua. Sammaleenestoaineiden käyttö auttaa ennaltaehkäisemään sammaleen uusiutumista. 

Ennen kuin aloitat puhdistustyön, on tärkeää kiinnittää huomiota useisiin seikkoihin varmistaaksesi työn sujuvuuden ja turvallisuuden. 

 1. Turvallisuus: Ennen kuin astut katolle, varmista, että käytät asianmukaisia turvavarusteita. Laadukkaat liukuestopohjaiset kengät ja turvavaljaat ovat välttämättömiä liukkaalla katolla työskennellessä. Tarvittaessa harkitse myös turvakypärän käyttöä. 
 2. Tarkasta katon yleiskunto: Aloita kattotarkastus tarkistamalla, että kattotiilet, läpiviennit, pellitykset ja kattoturvatuotteet ovat paikallaan ja ehjät. Kiinnitä erityistä huomiota mahdollisiin näkyviin vaurioihin, kuten halkeamiin tai irronneisiin tiilikatteisiin. 
 3. Räystäät: Räystäät ovat avainasemassa veden oikeassa ohjautumisessa. Puhdista räystäät huolellisesti kaikenlaisesta roskasta, kuten lehdistä ja oksista. Varo erityisesti tukkeutuneita sadevesikouruja, jotka voivat aiheuttaa vesivahinkoja ja muita ongelmia. 
 4. Ympäristön suojaus: Ennen pesua suojaa kaikki lähellä olevat kasvit ja pinnat. Tiilikaton puhdistusaineet voivat olla voimakkaita, ja niiden roiskeet voivat vahingoittaa kasveja ja muita materiaaleja. Käytä suojamuoveja tai peitteitä peittämään alueet, joita haluat suojata. 
 5. Valitse sopiva pesuajankohta: Vältä tiilikaton pesua kuumina päivinä tai suorassa auringonpaisteessa. Paras aika pesulle on pilvinen päivä, jolloin pesuaineella on aikaa vaikuttaa eikä se kuivu liian nopeasti. Tämä varmistaa tehokkaamman puhdistuksen ja estää pesuaineen jäämistä katolle. 

Noudattamalla näitä turvallisuus- ja tarkastusohjeita ennen tiilikaton pesua voit varmistaa, että työ sujuu suunnitellusti ja että katto kestää puhdistusprosessin aiheuttaman rasituksen ilman vaurioita. Turvallisuus on etusijalla, ja asianmukaisilla valmisteluilla varmistetaan, että koko pesuprosessi on tehokas ja turvallinen.  

Tiilikaton pesun vaiheet

Tiilikaton pesu on monivaiheinen prosessi. Seuraavassa on asiantuntijan vinkit tiilikaton onnistuneeseen puhditukseen.

 1. Katon ja rännien puhdistus irtoroskista: Poista ensin katon pinnalta kaikki irtonaiset roskat, kuten lehdet ja oksat. Käytä harjaa tai lapiota, ja varmista, että myös rännit ovat puhtaat ja esteettömät. Tämä valmistaa katon tehokkaalle pesulle.
 2. Roskien huuhtelu ja pesuaineen laimennus: Huuhtele katto huolellisesti puhtaalla vedellä poistaaksesi irtonaiset roskat ja pölyn. Seuraavaksi valmista pesuaineen laimennus. Noudata valmistajan ohjeita ja laimenna pesuaine vedellä oikeassa suhteessa. Käytä suojavarusteita, kuten suojalaseja ja kumikäsineitä, varmistaaksesi turvallisen käsittelyn. 
 3. Pesuaineen levitys ja vaikutusaika: Käytä painepesuria tai harjaa levittääksesi pesuaineen tasaisesti koko tiilikaton pinnalle. Työskentele ylhäältä alaspäin varmistaaksesi, että pesuaine valuu katon pinnalla oikeaan suuntaan. Anna pesuaineen vaikuttaa katoilla suositellun ajan – yleensä 15–20 minuuttia. Vaikutusajan päätyttyä pesuaine on irrottanut tehokkaasti likaa ja sammalta. 
 4. Huuhtelu: Huuhtele katto huolellisesti puhtaalla vedellä. Käytä tarvittaessa painepesuria, mutta varmista ettei paine ole liian voimakas. Huuhtele katolta kaikki pesuainejäämät. 
 5. Suoja-aineen levitys: Viimeisenä vaiheena voit harkita suoja-ainekäsittelyä. Suojapinta ehkäisee pakkasrapautumista ja tiilikaton sammaloitumista.  

Näitä vaiheita noudattamalla voit suorittaa tiilikaton pesun tehokkaasti ja huolellisesti. Muista aina noudattaa turvallisuusohjeita ja käyttää asianmukaisia suojavarusteita. On myös suositeltavaa tehdä pesu lämpimällä säällä, jotta pesuaineella on riittävästi aikaa vaikuttaa ennen huuhtelua. Älä kuitenkaan suorita pesua hellesäällä tai paahtavassa auringonpaisteessa, jotta pesuaine ei haihdu ilmaan liian nopeasti. 

Miksi valita ammattilainen tiilikaton pesuun?

Vaikka monet voivat harkita tiilikaton pesua DIY-projektina, ammattilaisen hyödyntäminen on fiksua useista syistä. 

 1. Turvallisuus: Työskentely katolla tuo aina mukanaan riskejä. Ammattilaiset ovat koulutettuja ja varustettuja turvalliseen työskentelyyn korkeuksissa, mikä vähentää tapaturmien riskiä.
 2. Tehokkuus ja laadukkaat tulokset: Ammattilaisilla on käytössään erikoistyökalut, painepesurit ja tehokkaat pesuaineet, jotka takaavat perusteellisen puhdistuksen ja parhaan mahdollisen lopputuloksen.
 3. Ajan ja vaivan säästö: Tiilikaton pesu voi olla aikaavievä tehtävä. Ammattilainen suoriutuu työstä nopeasti ja tehokkaasti, säästäen sinulta arvokasta aikaa ja vaivaa. Ammattilaisen tekemällä työllä on takuu ja voit hyödyntää kotitalousvähennyksen. 
 4. Vaurioiden ehkäisy: Ammattilainen osaa tunnistaa tiilikatossa piilevät ongelmat ja vauriot. Ajoissa havaitut ongelmat voivat estää suurempia korjaustarpeita tulevaisuudessa. 

Tiilikaton pesu on investointi, joka tuo moninkertaisesti hyötyjä sekä välittömästi että pitkällä aikavälillä. Valitsemalla ammattilaisen katon puhdistukseen varmistat, että kattosi saa parasta mahdollista hoitoa ja säilyy kauniina ja kestävänä vuodesta toiseen. Säännöllinen huolto ei ainoastaan suojaa kotiasi, vaan myös lisää sen arvoa ja houkuttelevuutta. 

Yhteenveto

Tiilikaton säännöllinen puhdistus on olennainen osa kodin ylläpitoa, ja se kannattaa suorittaa niin katon esteettisyyden kuin myös toiminnallisuuden vuoksi. Katto, joka on vapaa liasta, sammaleesta ja muista epäpuhtauksista, näyttää houkuttelevalta ja säilyttää kodin ulkoasun nuorekkaana ja siistinä. Säännöllinen puhdistus auttaa ehkäisemään vaurioita ja pidentää tiilikaton käyttöikää. Puhdistuksen avulla havaitaan ajoissa mahdolliset viat ja ongelmat, jotka voivat muuten aiheuttaa suurempia vahinkoja. 

 

 

Edellinen artikkeli
Katon pinnoitus vai maalaus? 
Seuraava artikkeli
Huopakaton huolto varmistaa, että kate pitää pintansa